Gå direkt till innehåll
Bild för pressmeddelande
Professor och veterinär Ann LIndberg blir ny gd vid SVA. Foto: Göran Ekeberg/AddLight (Bilden får användas fritt vid publicering av pressmeddelandet.)

Ann Lindberg utsedd till generaldirektör vid SVA

Sidan granskades senast : 2019-12-19

Regeringen har i dag utnämnt Ann Lindberg, 54 år, till generaldirektör vid Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA). Hon har sedan den 1 juli i år varit tillförordnad generaldirektör vid myndigheten.

Ann Lindberg är professor, epidemiolog och veterinär och anställd vid SVA sedan 2006. Hon utnämndes 2016 av regeringen till statsepizootolog och avdelningschef, och har sedan dess arbetat i myndighetens ledning. Som statsepizootolog har hon också ansvarat för SVA:s beredskap för att hantera misstankar om allvarliga sjukdomar som smittar mellan djur, så kallade epizootier.

Hur känns det att bli generaldirektör vid SVA?

– Jag känner mig otroligt stolt och glad över att ha fått det här förtroendet.

"Jobba med den större bilden"

­Varför sökte du tjänsten?

–  Jag har alltid varit utmaningsdriven och intresserad av att jobba strategiskt med ”den större bilden”. Jag har ju dessutom funnits i ledningen på SVA i flera år, och vet att det är en välskött myndighet med ett gott förtroende och med engagerade, kreativa och kompetenta medarbetare. Så när möjligheten gavs så föll det sig naturligt att söka. Jag inspireras av tanken på att leda SVA i arbetet med att främja en god djurhälsa, och bidra till visionen om att friska djur också ger trygga människor.

Vilket blir ditt fokus under ditt första år som gd på SVA?

– Att landa det strategiarbete som vi påbörjat nu under hösten, och staka ut riktningen för de kommande fem åren. Vi behöver fortsätta att vässa vår diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning för att hantera reella utmaningar vad gäller såväl inhemska som exotiska smittor. Och som bevakningsansvarig myndighet har vi ett tydligt uppdrag i återuppbyggnaden av det civila försvaret som kommer att prägla vårt arbete framöver. Detta samtidigt som vi ska omfamna den digitala revolutionen och ställa om till ett hållbart samhälle. Komplext, men spännande!

Rekord i fallskärmshopp

Ann Lindberg är 54 år, fyrabarnsmamma och bor i Uppsala. Hon är ledamot av Friskis&Svettis Uppsalas styrelse, en organisation med närmare 35 000 medlemmar i hemstaden. Sedan 1998 hoppar hon fallskärm, och är svensk rekordinnehavare i storformationssekvens, tillsammans med 60 andra samtidigt hoppande personer.

SVA är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA arbetar för att främja djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. Myndigheten är placerad under Näringsdepartementet.

Mer information för journalister

Generaldirektör Ann Lindberg, tel. 018-67 42 10, ann.lindberg@sva.se

Du kanske också är intresserad av