Gå direkt till innehåll

Hitta på denna sida

  Loppor hos katt

  Katt

  Eftersom katter kan ha olika sorters loppor och behandlingen skiljer sig åt beroende på vilken typ av loppa det rör sig om, är det viktigt att låta artbestämma de loppor som du eventuellt hittar på din katt.

  Anmälningspliktig :

  Nej

  Epizooti :

  Nej

  Zoonos :

  Nej

  Artbestämning

  Eftersom katter kan ha olika sorters loppor, till exempel loppor från grävling, fåglar, igelkott, katt, hund med mera, och behandlingen skiljer sig åt beroende på vilken typ av loppa det rör sig om så är det viktigt att låta artbestämma de loppor som du eventuellt hittar på din katt.

  Kattloppa (Ctenocephalides felis), hona.
  Kattloppa (Ctenocephalides felis), hona. Foto: SVA

  Det är inte ovanligt att katten under sommaren transporterar in loppor i pälsen när de har besökt bon av olika slag. Det kan då räcka med att kamma ur lopporna för att undvika bett. Loppor från fåglar, ekorre, gnagare etc. behöver blod från sitt värddjur för att kunna föröka sig (alltså inte katt).

  Om det däremot visar sig vara katt- eller hundloppor, vilket är förhållandevis ovanligt, behandlas katten och hemmet behöver saneras. Ibland kan det bli nödvändigt att ta hjälp av ett saneringsföretag.

  Mer information

  Tala med din behandlande veterinär om du har frågor om din katt. Om din katt är sjuk är det viktigt att du snabbt kontaktar en praktiserande veterinär oavsett vad anledningen till sjukdomen kan tänkas vara. 

  Beställ SVA:s analys

  Enkel artbestämning av parasit

  Sidan granskades senast : 2023-08-03