Gå direkt till innehåll
Renögabloggen

Vilken behandling kan sättas in vid smittsam ögoninflammation?

Renar med lindriga kliniska symtom, som blöt kind och rodnad i slemhinnan, bör isoleras och observeras i sjukhägn alternativt släppas ut på fribete eller skickas till slakt, för att minska smittspridningen.

Våren i antågande, snart dags för flytt igen. Foto: Karin Wallin Philippot/SVA

Vid förvärrade symtom, där slakt eller avlivning inte är aktuellt, rekommenderas att behandling av ögat påbörjas. Provtagning med provsvar ger en viktig vägledning i val av behandlingsstrategi, kom därför ihåg att skicka in prover till projekt Renöga!
Följande behandlingar kan vara aktuella:

  • Isolera drabbade renar.
  • Skölj rent ögat med steril koksaltlösning om det är varigt.
  • Lokalbehandling med antibiotika (som ges i ögat), minst 1–2 ggr/dag i 5–7 dagar.

eller

  • Systemisk behandling med antibiotika (som ges i halsmuskulaturen) ett fåtal gånger.
  • Eventuell smärtstillande och antiinflammatorisk behandling.

Vid förvärrade symtom är det viktigt att snabbt inleda behandlingen för att rädda ögat. Kontakta därför lokal veterinär för rådgivning gällande behandlingsstrategi under rådande omständigheter. Vid förskrivning av medicin krävs ett veterinärbesök.

Hur ser jag att renen är på väg att bli frisk igen?

Symtom såsom tårflöde, var, ljuskänslighet och smärta (som visar sig genom att renen kniper med ögat) samt svullnad ska förbättras under behandling. Grumligheten i hornhinnan kan kvarstå en tid innan ögat ser ut som vanligt igen.

Närbild av ett friskt renöga utan tårflöde.
Bilden visar ett friskt öga utan tårflöde där pälsen under ögat och på kinden är torr. Ytan på hornhinnan är jämn och glansig utan tecken på grumlighet eller ojämnheter. Foto: Karin Wallin Philippot/SVA
Närbild av ett friskt renöga.
Vid närmare undersökning av slemhinnan på ett friskt öga ses normala rosa slemhinnor och ingen svullnad. Foto: Karin Wallin Philippot/SVA
Närbild av en läkt skada på hornhinna hos ren.
En läkt skada på hornhinnan framträder som en ljusgrå/vit fläck och består av ärrvävnad och utgör inte något problem för renen mer än en viss synnedsättning. Foto: Karin Wallin Philippot/SVA

Hornhinnan reagerar likt huden på skador och ärrbildning kan därför ses efter att ett sår läkt. Sår på hornhinnan kan orsakas av en infektion men även efter trauma mot ögat, till exempel orsakat av en pinne eller en hornspets (då är skadan ofta centralt belägen i ögat). När skadan läkt av kan en ljus-grå/vit fläck i området kvarstå. Inga symtom såsom tårflöde, var eller svullnad ses utan ögat ser i övrigt friskt ut med en jämn och glansig hornhinna. Förutom en viss synnedsättning störs inte renen av dessa redan läkta ärr-områden i hornhinnan. Vid osäkerhet kan renen observeras över några dagar. Om inga ytterligare symtom ses rör det sig om ett ärr.

 

Prenumerera på bloggen

Om Bloggen

Prenumerera på bloggen